Diabetológia

Diabetes Mellitus fogalma:

A cukorbetegség (orvosi néven diabétesz mellitusz) olyan állapot, mely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. A betegség oka a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének csökkenése, vagy az inzulin hatásának elégtelensége. A szervezet nem képes szabályozni a vérben lévő cukor (glukóz) mennyiségét és felhasználását. A glukóz a szervezet elsődleges energiaforrása. Az elfogyasztott ételek többségét a szervezet cukorrá bontja le. Ha a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni ezt az energiaforrást, akkor a vércukor szintje a normálisnál magasabbra emelkedhet és a vizeletben is cukor jelenik meg. A vércukorérték szorosan összefügg a szervezet inzulin­termelésével és inzulin-felhasználásával. Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli. Ezt gondosan megtervezett étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással, továbbá szükség szerint gyógyszerekkel érheti el. Az Önt gondozó egészségügyi személyzet tanácsot ad és támogatja ebben, azonban cukorbetegségének kézben tartása valójában Öntől függ, ugyanis életmódjával nagymértékben befolyásolhatja vércukorszintjét.

2-es típusú cukorbetegségben (régebben időskori cukorbetegségnek nevezték) a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de nem képes a termelt inzulint jól felhasználni. Gyakori, hogy a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, ezt inzulinrezisztenciának nevezzük. Idővel a szervezetben az inzulintermelés csökken, így inzulinhiány lép fel. A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája. Tíz cukorbetegből kilenc ebbe a típusba tartozik. Leggyakrabban 40 éves kor felett kezdődik, de napjainkban növekszik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok száma, így gyermek, vagy serdülőkorban is előfordulhat, elsősorban jelentős súlytöbblettel rendelkezőkön. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szedhetnek tablettákat a cukorbetegségre, kaphatnak inzulint, vagy mindkettőt. A kezelés alapja a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás. A betegek egy része életmódi kezeléssel is egyensúlyban tartható. A 2-es típusú cukorbetegség természete idővel változik, így a kezelést is változtatni, módosítani kell.

 

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

Mivel a vércukorszint 2-es típusú cukorbetegségben lassan nő, általában a beteg jellegzetes tünetet nem érez. Korai stádiumban a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek tünetei. A betegség későbbi időszakában az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • Fáradtság érzés
 • Bőrviszketés
 • Zsibbadó vagy bizsergő érzés a kézfejben vagy a lábfejben
 • Gyakori fertőzések
 • Szájszárazság, szomjúság érzés
 • Gyakori vizeletürítés
 • Homályos látás
 • Lassan gyógyuló sérülések
 • Jó étvágy melletti súlycsökkenés
 • Szexuális problémák

A 2-es típusú cukorbetegség okai

A 2-es típusú cukorbetegség pontos oka nem ismert, de nagyobb valószínűséggel fordul elő az alábbi esetekben:

 • 40 év feletti életkor
 • Túlsúly, vagy elhízás
 • A cukorbetegség előfordulása több családtagnál
 • Terhességi cukorbetegség a kórelőzményben
 • 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermek szülése a kórelőzményben
 • Hasi típusú elhízás (haskörfogat férfiak esetében 94, nőknél 80 cm-nél nagyobb)
 • Magas vérnyomás
 • Bizonyos népcsoportokhoz tartozás

Ha hozzátartozójánál a fentiek közül három vagy több is előfordul, érdemes kezelőorvosánál vizsgálatot végezni a cukorbetegség kizárására.

Mivel a rendszeres testmozgás és a testsúly normális szinten tartása bizonyos esetekben megakadályozhatja, vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, fontos, hogy a szűrővizsgálatot orvosa már idejekorán elvégezze.

Az 1-es típusú cukorbetegségben (régebben ifjúkori cukorbetegségnek nevezték) a hasnyálmirigy nem képes inzulin elválasztásra, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Az 1-es típusú cukorbetegségben minden nap szükséges a hiányzó inzulin pótlása naponta több alkalommal. Az inzulint injekció formájában alkalmazzák. A cukorbetegek kevesebb, mint tíz százaléka tartozik az 1-es csoportba. Leggyakrabban gyermek, serdülő, vagy ifjúkorban alakulhat ki, de megjelenhet felnőttkorban is.

Az 1-es típusú cukorbetegség okai

A betegség pontos oka nem ismert. A betegek egy részében a szervezet immunrendszere elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Egy családon belül előfordulhat több 1-es típusú beteg, de általában nem ez a jellemző.

Dolgozóink

Dr.Wolf Szilvia

Dr.Sebestyén Valéria

Keserű Sándorné Erika

Papirovnyikné Boza Mónika

A diabetológiai szakrendelés előjegyzéssel történik ezen a számon:

06/30 206 5555

A szakrendelés háziorvosi beutaló köteles.
Kész  laboratóriumi vizsgálat felgyorsítja a közös munkánkat, terápiánkat.
Kérem hozza magával alkalmazott gyógyszereinek felsorolását pontos adagokkal megjelölve, kész laboratóriumi eredményeit és más szakterületek vizsgálati eredményeit, zárójelentéseit.
Hozza magával mért vércukor eredményeit (kiskönyvét) és vércukormérőjét, inzulin adagoló készülékeit.

Ha sürgős vizsgálatra van szüksége, magánrendelésen is elérhető vagyok.

Bejelentkezés:

06/20 446 3569